BRANDEND MAAGZUUR TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap ? Geen zorgen, 82 % van de zwangere vrouwen heeft hier last van.

Oorzaken en symptomen

Waardoor ontstaat brandend maagzuur tijdens de zwangerschap ? Meestal zijn er twee belangrijke redenen waardoor u hier last van hebt :

 1. De toename van het hormoon progesteron werkt spierontspannend. Dit heeft ook effect op de sluitspier (kringvormige spier) bij de maagopening.
  Wanneer deze ontspant, kan maagzuur terugvloeien in de slokdarm en tot brandend maagzuur leiden.
 2. In de latere stadia van de zwangerschap kunnen symptomen ook worden veroorzaakt doordat de baby fysiek druk uitoefent op het spijsverteringskanaal van de vrouw.

Wat zijn de symptomen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap ?

 • Een opgeblazen gevoel
 • Branderig gevoel/pijn in de borststreek
 • Boeren laten
 • Voedsel dat terug omhoog komt
 • Misselijk voelen of overgeven

Veelgestelde vragen

Het Gaviscon gamma is doeltreffend en geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding. Dit zijn onder meer Gaviscon, Gaviscon Antizuur-Antireflux en Gaviscon Advance, zowel als suspensie en als kauwtablet. De werking van Gaviscon is mechanisch en onafhankelijk van de opname in de bloedbaan.

Vraag steeds advies aan uw arts of apotheker voor u dit geneesmiddel neemt tijdens uw zwangerschap. De duur van de behandeling dient zo beperkt mogelijk te zijn. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

U mag dit middel gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Voor alle geneesmiddelen geldt dat de behandeling niet langer moet duren dan noodzakelijk is.

Symptomen van brandend maagzuur kunnen uiteenlopen van een doffe pijn die aanhoudt tot 5 minuten na het eten, tot een brandende pijn die langzaam komt opzetten. Als u last hebt van ongemakkelijke pijnen op onregelmatige momenten of heftiger dan normaal, raadpleeg dan altijd een arts.

Ja ! De toestroom van progesteron en de groeiende baby in uw buik zorgen er samen voor dat 82 % van de zwangere vrouwen te maken krijgt met brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.

Behandeling

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Het goede nieuws is dat er veilige en effectieve behandelingen voor zijn.

U kunt ook overwegen om veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan :

 • Het eten van kleinere maaltijden in plaats van drie grote porties op een dag.
 • Op uw houding letten (een rechte rug, met name tijdens het eten).

Gaviscon Advance is anti-systemisch geneesmiddel en ontwikkeld voor plaatselijke werking in de maag. Het heeft het laagste natriumgehalte van alle geneesmiddelen uit het Gaviscon-assortiment, waardoor dit het meest geschikte geneesmiddel is voor zwangere vrouwen.

Dosering : Raadpleeg de gedetailleerde dosering van al onze geneesmiddelen.

Gaviscon Antizuur-Antireflux, Gaviscon Origineel en Gaviscon Advance zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, raadpleeg een arts.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Indien de symptomen ernstig zijn of langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees altijd gebruikershandleiding.