Indigestie: behandeling en remedies

Een indigestie wordt veroorzaakt door overtollig maagzuur dat de binnenkant van je slokdarm (oesophagus), je maag of het bovenste deel van je darm irriteert. Mogelijke symptomen zijn pijn, ontsteking, een opgeblazen gevoel (het gevoel hebben dat je vol zit), en boeren. Indigesties komen vaak voor na een maaltijd, maar niet altijd. De aandoening hangt nauw samen met brandend maagzuur, en vaak hebben mensen van beide last, al gebeurt dat meestal niet tegelijkertijd. Hier kan je lezen over de verschillen tussen de twee aandoeningen. Als je weet wat de oorzaken of triggers zijn van indigesties, dan kan je je eetgewoonten of levensstijl aanpassen ter voorkoming. Bovendien zijn er heel wat soorten behandelingen die je ervan af kunnen helpen:

Huismiddeltjes

Er zijn een aantal natuurlijke “huismiddeltjes” waarmee je indigesties kunt behandelen, zoals pepermuntolie, thee van venkel of anijszaad, zuiveringszout of gewoon wat warm water drinken.

Geneesmiddelen tegen indigesties

Hieronder vind je enkele gangbare behandelingen:

Maagzuurremmers

Er bestaan verschillende maagzuurremmers, die gewoonlijk zuur neutraliserende ingrediënten bevatten zoals calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat of aluminiumhydroxide. Meestal worden ze gebruikt voor lichte indigesties en brandend maagzuur, en zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen, onder meer als vloeistof en kauwtabletten.

Alginaten

Alginaten kunnen gebruikt worden bij indigesties of brandend maagzuur.

Deze geneesmiddelen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.

Histamine H2-receptorantagonisten

Deze geneesmiddelen worden ook H2-antagonisten of H2-remmers genoemd. Maagzuur wordt aangemaakt in de cellen aan de binnenkant van de maag. H2-antagonisten schakelen de chemische receptoren in deze cellen uit, zodat ze geen zuur meer produceren. De meeste van deze geneesmiddelen zijn met doktersvoorschrift verkrijgbaar in de apotheek.

Protonpompremmers (Proton pump inhibitors-PPI)

Ook deze geneesmiddelen gaan de aanmaak van maagzuur tegen. PPI’s werken echter anders dan H2-antagonisten. Ze blokkeren de zuurpompen die de bron zijn van het maagzuur. PPI’s zijn met doktersvoorschrift verkrijgbaar in de apotheek, sommige kleine verpakkingen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. Niet iedereen die te kampen heeft met indigesties heeft baat bij deze geneesmiddelen. Als je dus twijfelt over je symptomen of de doeltreffendheid van een indigestiebehandeling, vraag dan steeds professioneel medisch advies aan een apotheker of arts.

Gaviscon Antizuur-Antireflux is een voorbeeld dat natriumalginaat, calciumcarbonaat en natriumbicarbonaat bevat. Natriumalginaat vormt een laag boven op de maaginhoud – een fysieke barrière die voorkomt dat maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Calciumcarbonaat en natriumbicarbonaat zorgen voor een snelle neutralisering van het overtollige maagzuur, om verdere opstoten te voorkomen.

Deze producten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.

Deze informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Neem contact op met uw huisarts als u regelmatig last heeft, als de klachten meer dan een week aanhouden of als u zich zorgen maakt.

Lees altijd eerst de bijsluiter wanneer u een middel tegen brandend maagzuur of indigestie inneemt. Vraag uw apotheker of huisarts om advies als u niet zeker bent over de behandeling of als u vragen heeft. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Gaviscon Antizuur-Antireflux en Unidose suspensie voor oraal gebruik en Gaviscon Antizuur-Antireflux kauwtabletten zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar: enkel op medisch advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Niet gebruiken in geval van allergie aan één van de bestanddelen. Vraag raad aan uw apotheker. Reckitt Benckiser Healthcare (Belgium) NV.

16GVS032-2