Indigestie kalmeren

Indigesties – sommigen beschrijven ze ook als een maag die wat van streek is – kunnen vrij pijnlijk en storend zijn. Na een gezellig etentje met je gezin wilde je nog wat napraten, maar in plaats daarvan stak een pijnlijke indigestie de kop op en moest je van tafel. Je moest boeren of wilde liever alleen zijn, en hoopte dat de pijn snel voorbij zou gaan.

Om minder kans te lopen op indigesties of een maag die van streek is, hebben we een aantal suggesties verzameld ter preventie en als behandeling, mocht je er toch opnieuw last van hebben.

Hoe vermijd je indigesties of een maag die van streek is

Indigesties worden veroorzaakt door overtollig maagzuur dat de binnenkant van de maag irriteert of terugvloeit in de slokdarm (oesophagus). Je eetgewoonten aanpassen is een goed begin als je dit wilt voorkomen. Deze tips om een indigestie/een maag die van streek is te vermijden, kunnen zowel op korte als op lange termijn helpen:

  • Probeer bepaalde voedingsmiddelen te vermijden waarvan je weet dat je er in het verleden al een indigestie door kreeg of je maag er van streek door raakte. Als je niet zeker bent over wat je precies gaat eten, raadpleeg dan de verpakking of vraag het aan de persoon die het eten klaargemaakt heeft. Met allergieën springen we immers veel bewuster om, en stellen we steeds vaker vragen over de bestanddelen van ons voedsel. Waarom zouden we dezelfde principes dan niet toepassen bij indigesties, zodat je weet wat je eet?
  • Kies of vraag kleinere porties. Een te volle maag staat onder druk, waardoor er zuur kan vrijkomen. Je laten gaan is niet moeilijk, maar probeer toch om langzaam op je voedsel te kauwen, met een pauze tussen elke hap. Zo zal je de hoeveelheden die in je maag terechtkomen geleidelijk aan verkleinen.
  • Probeer te vermijden dat je snel tussendoor iets moet eten, of ’s avonds laat. Dit kan de spijsvertering verstoren, waardoor zuur makkelijker terugvloeit in de oesophagus (slokdarm).
  • Ga na hoeveel pikant of vet voedsel je eet, en hoe vaak je kiest voor cafeïne- of koolzuurhoudende dranken. Probeer de hoeveelheden indien mogelijk te verminderen.

Eerste hulp bij indigesties

Als je een indigestie voelt opkomen tijdens de maaltijd, stop dan even met eten om te zien of dat helpt, en denk aan bovenstaande tips. Een indigestie zal meestal echter pas na de maaltijd komen opzetten. Wanneer je voelt dat je maag van streek raakt:

  • Blijf rechtop zitten, ga niet doorzakken of liggen – zo blijft het zuur beter in de maag.
  • Zet indien mogelijk een knoopje open of maak je riem los
  • Probeer te vermijden dat je te snel intens gaat bewegen (tuinieren, klussen of met de kinderen spelen)
  • Onthoud dat meer alcohol, koolzuur- of cafeïne houdende dranken de zaken alleen maar erger kunnen maken
  • Tegen overtollig zuur na een maaltijd of drankje kan je ook geneesmiddelen nemen.

Gaviscon Antizuur-Antireflux kan soelaas bieden

Als je al eerder last gehad hebt van een maag die van streek is of indigesties en Gaviscon Antizuur-Antireflux ingenomen of voorgeschreven kreeg, dan is het een goed idee om die geneesmiddelen te bewaren (let wel op de vervaldatum!).

Gaviscon Antizuur-Antireflux werkt snel, zodat je een indigestie snel kan verlichten.

Eerst wordt overtollig maagzuur geneutraliseerd met calciumcarbonaat en natriumbicarbonaat.

Dan wordt een fysieke barrière gevormd boven op de maaginhoud, zodat er geen zuur meer kan terugvloeien in de slokdarm (oesophagus).

Gaviscon Antizuur-Antireflux is een van de geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn in de apotheek. Details over het volledige gamma vind je hier.

Een indigestie of een maag die van streek is, kan soms gewoon een kwestie van levensstijl zijn. Als je echter twijfelt, raadpleeg dan altijd je arts.

Deze informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Neem contact op met uw huisarts als u regelmatig last heeft, als de klachten meer dan een week aanhouden of als u zich zorgen maakt.

Lees altijd eerst de bijsluiter wanneer u een middel tegen brandend maagzuur of indigestie inneemt. Vraag uw apotheker of huisarts om advies als u niet zeker bent over de behandeling of als u vragen heeft. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Gaviscon Antizuur-Antireflux en Unidose suspensie voor oraal gebruik en Gaviscon Antizuur-Antireflux kauwtabletten zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar: enkel op medisch advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Niet gebruiken in geval van allergie aan één van de bestanddelen. Vraag raad aan uw apotheker. Reckitt Benckiser Healthcare (Belgium) NV.

16GVS032-4