Ken het verschil: brandend maagzuur en indigestie

Ken jij het verschil tussen brandend maagzuur en een indigestie? En weet je hoe dit behandeld of zelfs voorkomen kan worden?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, moeten we eerst even kijken naar de verschillende symptomen van beide aandoeningen. Daarna kunnen we verlichting en preventie van naderbij bekijken.

Hoe kan je brandend maagzuur herkennen?

Bij brandend maagzuur, ook gekend als reflux, voel je een warme, brandende pijn wanneer zuur uit de maag terugvloeit of omhoogkomt in de slokdarm (oesophagus). In tegenstelling tot de binnenkant van je maag, is de binnenkant van je slokdarm niet bestand tegen maagzuur. Als er dus maagzuur in de slokdarm terechtkomt, kan dat pijn veroorzaken.

Wie hier last van heeft, beschrijft het gevoel vaak als:

 • Warme pijn of een brandend gevoel
 • Een benauwd gevoel
 • Een zure smaak (met of zonder misselijkheid)

Het betrokken lichaamsgebied bevindt zich gewoonlijk centraal in de borstkas, vaak achter het borstbeen (sternum). Achter in de keel kan een hees gevoel optreden, met een bittere smaak erbij. Dat gevoel kan een tweetal minuten, een aantal minuten of zelfs verscheidene uren duren, met soms hevige opstoten.

Hoe kan je een indigestie herkennen?

Indigesties worden gekenmerkt door een aantal symptomen die allemaal te maken hebben met onze verteringsprocessen. De symptomen doen zich meestal voor nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Eten en drinken kan ervoor zorgen dat je maag overtollig zuur produceert, dat in geval van een indigestie de bescherming binnen in de maag aantast. Het gaat om de meest inwendige laag die rechtstreeks in contact staat met de maaginhoud, waaronder ook maagzuur. Dat kan het volgende veroorzaken:

 • Pijn in het onderste deel van de borstkas, de buik of aan de bovenkant van de maag
 • Een opgeblazen gevoel (het voelt aan alsof je maag naar buiten geduwd wordt omdat ze vol is of lijkt uitgerekt te worden)
 • Gasontwikkeling – je voelt de aandrang om te boeren of winden te laten
 • Misselijkheid of overgeven
 • Een gebrek aan eetlust

Oorzaken van indigesties en brandend maagzuur

De twee aandoeningen zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien maagzuur een rol speelt bij beide. Veel patiënten hebben last van zowel indigesties als brandend maagzuur. De oorzaken kunnen ook dezelfde zijn, en bijna iedereen heeft er weleens last van, zelfs al hou je er een over het algemeen gezonde levensstijl op na.

Mogelijke oorzaken:

 • Veel of onregelmatig eten, snel tussendoor iets eten
 • Vette of pikante voeding, chocolade, munt of producten op basis van tomaat
 • Alcoholhoudende of erg hete dranken, sappen van citrusvruchten
 • Zwangerschap – hormonale veranderingen en/of de druk die een groeiende baby uitoefent op de maag en het spijsverteringsstelsel
 • Allerlei geneesmiddelen
 • Licht overgewicht
 • Strakke kledij
 • Roken
 • Stress

Hierdoor wordt er meer maagzuur geproduceerd of staat de maag onder druk. Sommige oorzaken doen de kringspier aan de bovenkant van de maag ontspannen, waardoor er maagzuur omhoog stroomt, de slokdarm in. Brandend maagzuur of indigesties hebben dus allerlei mogelijke oorzaken.

Brandend maagzuur en indigesties voorkomen

Eens je de oorzaak gevonden hebt, kan je proberen om verdere opstoten te voorkomen. Een goede manier om de triggers te identificeren, is een eetdagboek bijhouden. Hiermee kan je nagaan welke voedingsmiddelen de symptomen veroorzaken en je gedrag daaraan aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden gaan eten, of minder pikante voedingsmiddelen. Soms zijn de symptomen te wijten aan veranderende omstandigheden, zoals een zwangerschap of een heel stresserende nieuwe baan. Er zijn dus grote verschillen van persoon tot persoon, en in de verschillende levensfasen.

Gaviscon Antizuur-Antireflux biedt soelaas

Er zijn geneesmiddelen die de symptomen van brandend maagzuur en indigesties kunnen verlichten. Gaviscon Antizuur-Antirefluxmaakt gebruik van twee processen en is snel werkzaam: overtollig maagzuur wordt geneutraliseerd en tegelijkertijd wordt een laag boven op de maaginhoud gevormd om het zuur in de maag te houden. Dus of je nu last hebt van brandend maagzuur, een indigestie of beide, Gaviscon Antizuur-Antireflux verzacht snel en doeltreffend. Gaviscon Antizuur-Antireflux is beschikbaar in de apotheek om de symptomen van brandend maagzuur en indigesties te verlichten.

Deze informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Neem contact op met uw huisarts als u regelmatig last heeft, als de klachten meer dan een week aanhouden of als u zich zorgen maakt.

Lees altijd eerst de bijsluiter wanneer u een middel tegen brandend maagzuur of indigestie inneemt. Vraag uw apotheker of huisarts om advies als u niet zeker bent over de behandeling of als u vragen heeft. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Gaviscon Antizuur-Antireflux en Unidose suspensie voor oraal gebruik en Gaviscon Antizuur-Antireflux kauwtabletten zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar: enkel op medisch advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Niet gebruiken in geval van allergie aan één van de bestanddelen. Vraag raad aan uw apotheker. Reckitt Benckiser Healthcare (Belgium) NV.

16GVS032-1