‘s Ochtends onbezorgd de deur uit

Ben jij ‘s ochtends ook al naar het werk vertrokken met het gevoel dat je een indigestie had? Of misschien gebeurt dat wel vaker, en ben je bang dat er elke dag last van zou kunnen krijgen?

Als je ‘s ochtends de indruk van een indigestie krijgt, kan dat komen omdat je een aantal uur gelegen hebt. Wanneer je ligt, kan overtollig maagzuur makkelijker terugvloeien in de slokdarm dan wanneer je rechtop staat of neerzit. Dit kan een indigestie of brandend maagzuur veroorzaken. Om dit te voorkomen kan je het hoofdeinde van het bed wat hoger zetten, zodat het lichaam een grotere hoek maakt en het zuur beter in de maag blijft. Maar liggen is misschien niet de enige oorzaak, zoals we hieronder zullen toelichten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met meer zelfvertrouwen de deur uit te gaan, zonder je zorgen te hoeven maken over een ochtendindigestie. De drie simpele vragen hieronder kunnen je daarbij helpen:

1. Moet ik mijn dokter raadplegen?

Als je opstaat met brandend maagzuur of een indigestie, dit je wel vaker overkomt en je geen idee hebt waarom, dan kan je best overwegen om advies te vragen aan je dokter. Als je ’s ochtends geregeld last hebt van een indigestie, dan is professionele begeleiding misschien wel noodzakelijk. Ga dus naar de dokter wanneer je ook de volgende symptomen hebt:

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Het is de eerste keer dat de indigesties aanhouden en je bent 55 of ouder
  • Moeilijk slikken
  • Overgeven
  • Je geeft bloed over, of er zit bloed in je stoelgang

Sommige geneesmiddelen wekken de symptomen van een indigestie op. Als je geneesmiddelen neemt, bespreek dit dan ook met je dokter. Als je daarentegen de indruk hebt dat de symptomen zich niet meteen voordoen nadat je wakker bent, maar iets later, dan zou het aan je levensstijl kunnen liggen. In dat geval, de volgende vraag kan een belangrijke rol in de voorkoming en de verdwijning van uw ochtendindigestie spelen.

2. Wat heb ik gegeten en gedronken voor ik gisteravond naar bed ging of vanochtend bij het ontbijt?

Een indigestie kan niet alleen te maken hebben met wat je eet, maar ook met het tijdstip waarop je eet, hoeveel je gegeten hebt en hoe je eet! Verteren wordt moeilijker als je:

  • Laat ‘s avonds gegeten hebt, vooral als het een uitgebreide maaltijd was. Daardoor blijft je maag overtollig zuur produceren nadat je gaan slapen bent
  • Vetrijke of pikante voedingsmiddelen, of cafeïne- en/of koolzuurhoudende dranken neemt bij het ontbijt
  • ‘s Ochtends rookt
  • Snel eet omdat je gauw de deur uit moet

Als een van deze oorzaken op jou van toepassing zijn, dan kan het helpen om je eetgewoonten en levensstijl aan te passen. Het is aan te bevelen voldoende tijd te nemen om ‘s ochtends te eten, in plaats van alles snel-snel te doen terwijl je vertrekt. Zo kan de spijsvertering al starten voor je begint te bewegen. Maagzuur zal beter in je maag blijven wanneer je rechtop staat en niet beweegt. Als je rustig neerzit terwijl je eet, is alles of bijna alles al verteerd voor je de deur uit moet en klotst er minder maagzuur in het rond wanneer je naar de bushalte holt!

3. Hoe kan ik de symptomen van een ochtendindigestie verlichten?

Denk twee keer na voor je gebakken of gekookte voedingsmiddelen, koffie of sappen van citrusvruchten bij het ontbijt neemt. Die kunnen al je symptomen immers verergeren. Als je een drukke ochtend hebt en last hebt van ochtendindigestie, kan Gaviscon Antizuur-Antireflux snel de verwachte verlichting brengen. Enerzijds wordt het maagzuur geneutraliseerd en anderzijds wordt voorkomen dat maagzuur terugvloeit in de oesophagus (slokdarm) door een beschermende laag te vormen, zodat het zuur in de maag blijft.

Er bestaan verschillende Gaviscon geneesmiddelen. Neem hier een kijkje om het meest geschikte Gaviscon geneesmiddel voor jou te vinden. Of ga gauw langs bij de apotheker.

Onthoud dus dat als je indigesties of andere soortgelijke aandoeningen (zoals brandend maagzuur) wilt voorkomen, je je eetgewoonten en levensstijl in de gaten moet houden.

Deze informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Neem contact op met uw huisarts als u regelmatig last heeft, als de klachten meer dan een week aanhouden of als u zich zorgen maakt.

Lees altijd eerst de bijsluiter wanneer u een middel tegen brandend maagzuur of indigestie inneemt. Vraag uw apotheker of huisarts om advies als u niet zeker bent over de behandeling of als u vragen heeft. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Gaviscon Antizuur-Antireflux en Unidose suspensie voor oraal gebruik en Gaviscon Antizuur-Antireflux kauwtabletten zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar: enkel op medisch advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Niet gebruiken in geval van allergie aan één van de bestanddelen. Vraag raad aan uw apotheker. Reckitt Benckiser Healthcare (Belgium) NV.

16GVS032-5