Zwangerschap en voedingsvoorschriften

De zwangerschap is meestal een fijne periode voor aanstaande moeders, hun partner, familie en vrienden. Het is echter heel normaal dat je je ook wat zorgen maakt, bijvoorbeeld over betrouwbaar voedingsadvies om jezelf en je baby gezond te houden.

Wat moet je eten?

Je hoort vaak spreken over "eten voor twee" tijdens de zwangerschap. Maar je hoeft helemaal niet twee keer zoveel te eten. Als je te veel bijkomt, kan dat in een later stadium van de zwangerschap namelijk problemen veroorzaken. Vrouwen met een normaal gewicht vóór de zwangerschap hebben volgens de WHO het minste risico op complicaties tijdens de zwangerschap als ze 10 tot 14 kg bijkomen.

Gezonde voedingsgewoonten zijn van bij het begin van de zwangerschap aan te bevelen. Kies voor voedingsmiddelen rijk aan ijzer, calcium en foliumzuur, want die kunnen baby’s al vanaf bij het prille begin gebruiken. Ook een goed evenwicht tussen proteïnes, zetmeelrijke voedingsmiddelen, groenten en fruit is van belang.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt?

Vis kan een goede bron van proteïnen zijn en wordt tweemaal per week aanbevolen, waarvan eenmaal vette vis. Het wordt echter aangeraden rauwe vis en niet klaargemaakte schaal- en schelpdieren te vermijden, net zoals bepaalde vissoorten met een hoog kwikgehalte zoals zwaardvis.

Ook al mag je zonder problemen harde kazen zoals cheddar eten, toch zijn er kaassoorten waar je mee moet oppassen, kazen op basis van rauwe melk bijvoorbeeld. Paté en bepaalde eierproducten zijn ook af te raden.

Brandend maagzuur en indigesties tijdens de zwangerschap

Sommige voedingsmiddelen, zoals pikante gerechten, staan erom bekend dat ze brandend maagzuur en indigesties veroorzaken. Doe jezelf dus een plezier en vermijd deze gerechten. Maar zelfs zonder dergelijke voedingstriggers krijgen zwangere vrouwen vaak te kampen met brandend maagzuur en in zekere mate ook met indigesties.

De voornaamste redenen daarvoor zijn:

  • Doordat het hormoon progesteron piekt, gaan de spieren zich ontspannen, ook de kringspier (sluitspier) aan de maagingang. Wanneer die zich ontspant, kan maagzuur de slokdarm in (oesophagus) in stromen en brandend maagzuur veroorzaken.
  • In latere stadia van de zwangerschap oefent de baby fysiek druk uit op het spijsverteringskanaal, waardoor zuur de slokdarm in geduwd kan worden.

Brandend maagzuur en indigesties behandelen tijdens de zwangerschap

Het goeie nieuws is dat hulp binnen handbereik is als je tijdens je zwangerschap last hebt van brandend maagzuur en indigesties.

Tijdens hun zwangerschap maken vrouwen zich vaak zorgen over de inname van geneesmiddelen, omdat ze niets willen innemen dat een invloed heeft op de baby. Gaviscon Antizuur-Antireflux kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

Gaviscon Antizuur-Antireflux legt een laagje op de maaginhoud en zorgt ervoor dat het zuur in de maag blijft. Daarom biedt dit geneesmiddel zwangere vrouwen snel verlichting.

Vraag steeds advies aan uw arts of apotheker voor u dit geneesmiddel neemt tijdens uw zwangerschap.

U mag dit middel gebruiken als u zwanger bent, borstvoeding geeft of gepland heeft om zwanger te worden. Zoals voor alle geneesmiddelen geldt, moet de behandelingsduur zo kort mogelijk gehouden worden.

Advies net wanneer je het nodig hebt

Of het nu gaat om voedingsvoorschriften of advies over geneesmiddelen die je regelmatig nam vóór de zwangerschap, je arts of apotheker zal je maar al te graag helpen. Als je twijfelt, bespreek je voedingsgewoonten en geneesmiddelen (inclusief mineraal- en vitaminesupplementen) steeds met uw arts of apotheker zodra je zwanger bent. De zwangerschap is een heel bijzondere tijd, waar je ten volle van moet kunnen genieten.

Deze informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Neem contact op met uw huisarts als u regelmatig last heeft, als de klachten meer dan een week aanhouden of als u zich zorgen maakt.

Lees altijd eerst de bijsluiter wanneer u een middel tegen brandend maagzuur of indigestie inneemt. Vraag uw apotheker of huisarts om advies als u niet zeker bent over de behandeling of als u vragen heeft. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.

Gaviscon Antizuur-Antireflux en Unidose suspensie voor oraal gebruik en Gaviscon Antizuur-Antireflux kauwtabletten zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar: enkel op medisch advies. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Niet gebruiken in geval van allergie aan één van de bestanddelen. Vraag raad aan uw apotheker. Reckitt Benckiser Healthcare (Belgium) NV.

16GVS032-6