ZURE OPRISPINGEN

Een zure oprisping is het branderige gevoel dat u in uw keel en borstkas kunt voelen. Het wordt veroorzaakt door maagzuur dat terug omhoog vloeit.

Oorzaken en symptomen

Zure oprispingen treden meestal vlak voor het slapengaan op, wanneer u gaat liggen, voornamelijk omdat het niet zo veel kracht kost voor maagzuur om terug te vloeien in de borst en keel.

Maagzuur helpt ons lichaam bij de afbraak van voedsel. Naarmate we ouder worden, zijn onze lichamen echter minder goed in staat om te voorkomen dat maagzuur terugvloeit in ons spijsverteringskanaal. Daarom is de kans groter dat dit op latere leeftijd optreedt, hoewel het ook bij jonge mensen kan worden getriggerd.

De symptomen bij zure oprispingen zijn onder meer :

 • Een branderig gevoel in de borstkas of keel na een maaltijd
 • Een hete, naar zuur of zout smakende vloeistof achter in de keel, in combinatie met moeite met slikken
 • Misselijk gevoel
 • Moeite of pijn met slikken
 • Een piepende ademhaling
 • Boeren laten

In de meeste gevallen zijn zure oprispingen een natuurlijke reactie op maagzuur dat de onbeschermde slokdarm irriteert.

Waardoor ontstaan zure oprispingen ?

Hoe u eet

 • Grote maaltijden kunnen ervoor zorgen dat uw maag te veel zuur produceert. Te veel eten kan ook druk veroorzaken en ervoor zorgen dat maagzuur ontsnapt
 • Onregelmatig eten of te snel eten kan ervoor zorgen dat er onvoldoende tijd is om het zuurniveau in de maag te reguleren
 • Door onderweg te eten of net voordat u gaat slapen kan maagzuur gemakkelijk naar de slokdarm terugvloeien

Wat u eet

 • Vet voedsel blijf vaak langer in de maag doordat vetten langzamer worden verteerd
 • Voedingsmiddelen zoals chocolade en pepermunt hebben een ontspannend effect op de sluitspier (kringvormige spier) bij de opening naar de maag, waardoor maagzuur terug kan vloeien
 • Scherp gekruid eten, uien en tomatenproducten

Wat u drinkt

 • Dranken met cafeïne of alcohol kunnen de zuurgraad in uw maag gemakkelijk verhogen
 • Zeer hete dranken en sap van citrusvruchten kunnen ook brandend maagzuur veroorzaken

Zwangerschap

 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap
 • De baby drukt op het spijsverteringskanaal van de vrouw

Andere bekende oorzaken zijn :

 • Sommige geneesmiddelen, zoals geneesmiddelen tegen hartproblemen, astma en hoge bloeddruk
 • Dragen van strakke kleding, die druk op uw maag kan creëren
 • Roken kan de zuurproductie stimuleren en de sluitspier ontspannen

Bij overgewicht is er sprake van een verhoogde druk op uw maag, waardoor de sluitspierklep van uw slokdarm open wordt geforceerd.

Maar een grote boosdoener ? Stress, waardoor de symptomen kunnen verergeren. Dat komt omdat stress onze voorraad prostaglandinen verbruikt, die de maag beschermen tegen zuur. Zorg in elk geval voor acht uur slaap per nacht en ban waar mogelijk stressfactoren uit uw leven.

Veelgestelde vragen

Sommige mensen ontwikkelen LPR (laryngofaryngeale reflux, brandend maagzuur). De meestvoorkomende symptomen van LPR zijn keelpijn en hoesten, wat gepaard gaat met een « brok » die maar niet weggaat. Als u vermoedt dat u LPR hebt, raadpleeg dan altijd een arts.

Stress en zorgen kunnen de productie van prostaglandine door het lichaam beïnvloeden. Prostaglandine is een chemische stof die wordt gebruikt bij het genezings- en herstelproces in het hele lichaam. Prostaglandine is essentieel als het gaat om het bestrijden van de door zure oprispingen ontstane schade.

Als u last hebt van zure oprispingen is het belangrijk om eerst proberen bij te houden wat u op een dag consumeert. Een grotere bewustwording over wat u eet, is een doeltreffende maatregel.

Het meestvoorkomende voedsel dat zure oprispingen veroorzaakt en dat u het beste kunt vermijden is :

 • Vet of sterk gekruid voedsel.
 • Vet voedsel.
 • Zuivelproducten.
 • Romige sauzen.

Behandeling

Wij weten hoe storend zure oprispingen kunnen zijn en hebben daarom een assortiment ontwikkeld om ongemak te voorkomen. Onze geneesmiddelen zorgen voor een snelle verlichting die tot 4 uur aanhoudt en u in staat stelt verder te gaan met uw leven.

De viskeuze formule die de basis vormt van ons assortiment (Gaviscon Antizuur-Antireflux, Gaviscon Origineel en Gaviscon Advance) is natriumalginaat. Daarnaast bevatten onze geneesmiddelen vormen een beschermende barrière die voorkomt dat zuur en andere irriterende stoffen, zoals pepsine en gal, in de slokdarm terechtkomen.

Alle Gaviscon-producten bieden krachtige verlichting, waardoor u weer verder kunt met uw leven.

Dosering : Raadpleeg de gedetailleerde dosering van al onze geneesmiddelen.

Gaviscon Antizuur-Antireflux, Gaviscon Origineel en Gaviscon Advance zijn geneesmiddelen voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, raadpleeg een arts.

De verstrekte informatie is niet bedoeld als diagnose of voorschrift. Indien de symptomen ernstig zijn of langdurig aanhouden, moet u een arts of apotheker raadplegen. Lees altijd gebruikershandleiding.

Herhaaldelijk last

Herhaaldelijk last van zure oprispingen ? Laat het u niet langer tegenhouden.

Veelgestelde vragen

Zure oprispingen zijn een natuurlijke aandoening, maar als u regelmatig last hebt van de effecten ervan, is het uiteraard niet zo vreemd dat u zich zorgen gaat maken.

Hebt u regelmatig last van brandend maagzuur ? Last van een branderig gevoel in uw borstkas na het eten van een maaltijd ? Wellicht hebt u de zogenaamde gastro-oesofageale refluxziekte.
Refluxziekte gaat gepaard met symptomen die niet te onderscheiden zijn van brandend maagzuur en indigestie, en doet zich zodanig vaak voor dat het chronisch te noemen is.

In dat geval moet u direct een arts raadplegen. Door refluxziekte kunnen zweren ontstaan en kan zelfs uw ademhaling worden bemoeilijkt. Daarom is deskundig advies noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat refluxziekte op den duur effectief te behandelen is, en kleine aanpassingen in uw eet- en drinkgewoonten kunnen deze ongemakken tot een minimum beperken.